Barbanski kolač
Barbanski kolač
Barbanski kolač ili kolač za na pir- tradicionalan je kolač barbanskog kraja.
“Tradicija je bila da kad su se nekad održavala vjenčanja, predvodnici svatova su na ruci nosili barbanski kolač koji je okrugao, a u sredini ima škuju, rupu. Kad si se mlada i mladoženja vjenčali, bio je običaj da se pred njih stavi barbanski kolač i tko izvuče deblji kraj postaje glava kuće”, ispričala nam je Mirjana Prgomet.
Kolač nije odveć komplicirano napraviti, ali treba biti vješt jer kolač mora imati lijep kružni oblik i pravilnu „škuju“ (rupu) u sredini, a običaj je rezati ga na trokute. Recept nalaže da na kilogram glatkog brašna ide tri cijela jaja, tri žumanjka, kvasac, deset velikih žlica šećera, maslinovo ulje, malo ruma ili dobre rakije te limunova ili narančina korica.
Recept
„Barbanski kolač“
- 4 cijela jaja
- 4 žumanjka
- 30 dkg šećera
- 2 vanilin šećera
- 3dcl mlijeka
- 8 dkg kvasca
- 1dcl maslinovog ulja
- 10 dkg.domaće masti
- 2limuna-korica
- 2naranče-korica
- 1dcl ruma
- 1-11/2kg brašna
U kvasac dodamo 1 žlicu šećera i brašna i 1 dcl mlijeka, pustimo dizati.
Jaja sa šećerom malo izmiješano dodamo postepeno uz stalno miješanje brašno mlijeko,dignuti kvasac,masnoću ,koricu limuna naranče i rum.
Brašna dodajemo toliko da dobijemo glatko čvrsto(ne pretvrdo)tijesto.Pustimo kisati,premijesimo i još jedanput pustimo da se tijesto digne.
Premijesimo oblikujemo u krug,narežemo i krajeve spojimo sa cvijetom učinjenim od komada tijesta .Premažemo sa žutanjkom pomiješanim sa žlicom maslinovog ulja.
Pečemo 1 sat na 180 stupnjeva.
Recept nam je Mirjana Prgomet, vrijedna domaćica Barbanštine koja tradicionalne recepte čuva od zaborava.