Fešta smokve i smokvenjaka

Održavanjem Fešte smokve i smokvenjaka u lokalnoj zajednici ostvaruje se svake godine sve veći održivi razvoj s naglaskom na ekološkom i društvenom rastu. Doprinos tome svakako je ambiciozan rad svih izlagača koji iz godine u godinu na ekološki i društveno odgovoran način vrše preradu kvalitativno vrijedne namirnice mediteranske voćke smokve u već postojeće i nove proizvode. U prvom redu svojom kreativnošću i spojem tradicionalnih vrijednosti donose nam proizvode koji svačija nepca ne ostavljaju ravnodušnim. 

Fešta smokve i smokvenjaka održava se već dugi niz godina, te se organizacijom ove manifestacije nastoji  prikazati  značaj i vrijednost smokvenjaka za lokalnu zajednicu koja je ujedno i nositelj znanja i vještina izrade, očuvanja i promicanja ovog dobra. 

Smokvenjak se smatra dijelom našeg kulturnog identiteta, nešto što su baštinili od svojih predaka, nešto što živi danas, ali i kao vrijednost koju žele prenijeti na nove generacije.

Ova manifestacija slavi smokvu, voćku koje ima duboke korijene u istarskoj tradiciji i kulturi. Smokve se u Barbanu koriste od davnina na različite načine, a posebno je poznat smokvenjak , slatka poslastice napravljena od suhih smokava.

Tijekom ovog festivala posjetitelji mogu uživati u raznim sadrzajima i aktivnostima, uključujući degustacije smokava i smokvenjaka, kulinarske prezentacije, koncerte, te različite kulturne i zabavne sadržaje. Fešta je prilika za posjetitelje da se upoznaju s lokalnim običajima, tradicijom i gastronomijom, ali i za uživanje u opuštenoj atmosferi istarskog kraja.

Ovaj događaj često uključuje i obiteljske aktivnosti, te je popularan među turistima, ali i domaćim stanovništvom koje  nastoji očuvati svoje kulturno naslijeđe.

Scroll to Top