Barban je naselje u istoimenoj općini, smješteno uz glavnu cestovnu prometnicu Pula – Rijeka, na brežuljku iznad doline rijeke Raše, 26 km sjeveroistočno od Pule.

Općina Barban ima površinu 94,1 km2 s oko 2.800 stanovnika. Smještena je na jugoistoku istarskog poluotoka te obuhvaća ukupno 74 naselja, sela i zaseoka. Prostor općine dio je blago valovitog istarskog reljefa, s nizom niskih brežuljaka i vrtača, te većim strminama koje se spuštaju prema Raškom kanalu i dolini rijeke Raše. Kanal je dug dvanaest kilometara a širok kilometar, strmih i nepristupačnih strana, Raški kanal, poput Limskog na zapadu, oštro ocrtava istočnu obalu Istre.

Kao i veći dio istarskog poluotoka, područje Općine Barban ulazi u pojas submediteranske vegetacije, a najljepši primjer dobro očuvane šume hrasta medunca i bijelog graba jest Boljunka između Želiski i Barbana. Na čitavom prostoru sjevernog Jadrana prevladava jedinstven tip klime, mediteranska klima. Pod utjecajem je Kvarnerskog zaljeva i mora, koje ljeti hladi, a zimi ublažava utjecaj kontinenta i hladnih masa.

Ljeta su topla, najveća prosječna temperatura je 33°C, a najmanja 25°C, Zime su blage i suhe, najveća prosječna temperatura je 13°C, a najmanja -5°C.

Map

Kontaktirajte nas

Možda nismo u blizini kompjutora, ali svejedno nam pošaljite mail. Odgovorit ćemo u najkraćem roku.

Not readable? Change text. captcha txt