Trka na prstenac

Napisao TZ Barban

Barban, gradić bogate i važne povijesti, postao je poznat zbog konjičke manifestacije „Trka na prstenac“. Kako bismo mogli otkriti šarm i ljepotu stare konjičke igre, potrebno je potražiti njen povijesni začetak-najstariji sačuvani zapis o Trci iz 1696. godine kad je slavodobitnik Trke bio Ottavio Quellis.

Nakon 1703. godine gubi se pisani trag konjičkih natjecanja u Barbanu. Barban je obnovio Trku na prstenac 1976. Od te godine Trka na prstenac održava se svake godine, treći vikend u kolovozu.

Trka je, osim načina očuvanja tradicije i kulture, postala i prava atrakcija koja objedinjuje konjaništvo i sportski duh.

Natjecatelji-barbanski vitezovi-moraju u tri trke i manje od 12 sekundi svladati stazu dugu 150 m i pogoditi prstenac kopljem. Prstenac se sastoji od dva koncentrična kruga, povezana na način da se između njih stvore četiri polja.

Pogodak u sridu (sredinu prstenca) nosi 3 punta (boda), pogodak u polje iznad sredine nosi dva, ispod sredine jedan, a u bočna polja po pola boda. Jahač koji u 3 trke osvoji najviše punata postaje slavodobitnik Trke.

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.