11. SUSRET “KANTAJMO I SVIRIMO PO STAROJ UŽANCI” – 23.11.2018.

Napisao TZ Barban

KUD Barban u petak 23.11.2018. s početkom u 18 sati u Sportskoj dvorani O.Š. Jure Filipovića Barban organizira već tradicionalan Susret kantadura na tanko i debelo i svirača na istarskim tradicijskim instrumentima.

Susret „Kantajmo i svirimo po staroj užanci“  okuplja pjevače i svirače iz cijele Istre, a nastupili su i pjevači pripadnici talijanske nacionalne manjine ZT Armando Capolicchio iz Galižane. Brojne nastupe na dosadašnjim susretima ostvarili su i gosti iz Primorsko-goranske županije: članovi Udruge sopaca otoka Krka i KUD-a Žejane.

Susret je prvotno bio zamišljen kao memorijalno okupljanje pjevača istarskih pjesama u znak sjećanja na Broskvar Romana koji je bio vrstan kantadur i jedan od osnivača KUD-a Barban. Međutim, nakon nekoliko godina se došlo do spoznaje kako se rapidno smanjuje broj starijih pjevača radi bolesti i smrti, pa je prije tri godine Upravni odbor KUD-a Barban osmislio novi naziv manifestacije – „Kantajmo i svirimo po staroj užanci“. Namjera je bila odati svojevrsnu počast svima onima koji su buduće generacije pjevača zadužili svojim radom i djelovanjem na očuvanju autohtonih pjesama i svirki Istarskog kraja.

Susret „Kantajmo i svirimo po staroj užanci“ iz godine u godinu okuplja sve veći broj mladih pjevača i svirača. Oni nastavljanju njegovati istarsku narodnu glazbu, a time promovirati kulturnu i tradicijsku baštinu Istre, što opravdava organiziranje susreta ovakvog tipa.

Dobrodošli!

Organizator: KUD Barban

Suorganizatori: TZ Barban i O.Š. Jure Filipovića Barban

Pokrovitelj: Općina Barban.

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.