13. SUSRET BARBANSKIH PJESNIKA

Napisao TZ Barban

U subotu, 08.07.2023. godine, u dvorištu Župne crkve Sv. Nikole u Barbanu održan je 13. Susret barbanskih pjesnika i predstavljanje nove zbirke na čakavštini „Beside u jatu“.

Sve je započelo svirkom Mantinjade, koju su na velikoj i maloj roženici odsvirali Anton Roce i Luka Glavaš. Voditeljica Dheeba Kožljan Škabić na početku je pozvala Načelnika Općine Barban, gosp. Dalibora Pausa da pozdravi drage pjesnike i sve prisutne.

Koordinatorica Susreta gospođa Nives Trošt, obratila se prisutnima u svoje ime i u ime urednika svih trinaest izdanja, gospodina Denisa Kontošića koji nažalost ove godine nije mogao biti sa nama. Ona je pročitala njegov osvrt na 13. Susret barbanskih pjesnika i još jednu vrijednu zbirku na koju smo jako ponosni. Ove godine, trinaesto izdanje donosi 104 pjesme, napisanih od 42 pjesnika. Kako kroz sve godine do sada, pa tako i ove, dominiraju pjesnikinje. S ovogodišnjim Besidami, sada su „u jatu“ ukupno 972 pjesme, a urednik je svima poručio:

„Pišite i naprid, drage i dragi moji, u miru, lipo, za sebe, za druge, za Barban i Barbanštinu, za ti trdi naš koren barbanski! Neka beside zvone ka i zvona barbanska, neka budu ča liplje, ča bistrije, ča starije, a nikad mlaje, ka i da su u puču uperene, ke će dizat na noge, ke će naprid potezat, ke će sunce svaken donest, ke će sunčestok bit!“

Potom su pjesnici iznjeli cijelo bogatstvo čakavštine kroz pjesme koje su prisutnima ispunile srca. Bilo je lijepo i veličanstveno. Prije gosta kako to uvijek biva, malo smo se odmakli od stihova i naši su mladi članovi KUD-a Anton Roce na harmoniku, Luka Glavaš na roženicu zasvirili balon. Stefani Trošt, Nika i Lana Broskvar zakantale su kantu „Jedne mi noći“, a pjesnikinja Mirjana Bernes Glavinić svoje je stihove govorila lijepo i dojmljivo uz pratnju sina na pianoli.

Kao gosča ovogodišnjeg Susreta i zbirke nastupila je poznata pjesnikinja gđa Vesna Milan iz Rovinja. Na kraju Susreta voditeljica je prisutne još jedanput srdačno pozdravila i zahvalila organizatorima i domaćinima susreta: Kulturno-umjetničkom društvu Barban, Općini Barban i Turističkoj zajednici Barban, gošći Vesni Milan, uredniku Denisu Kontošiću, medijskim partnerima, Radio Istri, Radio Puli, Radio Labinu te velečasnom Bernardu Jurjeviću koji nam je i ove godine ustupio župno dvorište.

Pjesnici su se nakon završenog Susreta malo podružili i rastali zadovoljni i sretni već spremni za drugu godinu sa novim pjesmama za NAŠE JATO!

Nives Trošt, tajnica KUD-a Barban

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.