5. Mala smotra folklora IŽ i 12. Smotra vina Općine Barban

Ove subote, 18. svibnja 2019. godine Općina Barban poziva Vas na 5. Malu smotru folklora Istarske županije i 12. Smotru vina Općine Barban.

Mala smotra folklora započinje u 18 sati na Barbanskoj placi na kojoj će se predstaviti sedam Kulturno umjetničkih društava s područja Istre. Manifestacija se organizira za uzraste do 15. godina s ciljem očuvanja kulturne baštine i identiteta Istre. Svoje će tradicionalne plesove poput poput baluna, labinskog tanca, ceranskog balona, polke, balo de kušina, kao i recitiranje čakavskih pjesama, pjevanje te sviranje na istarskim instrumentima predstaviti pomladci Kulturno umjetničkih društava iz cijele Istre, a to su KUD „Barban“, KUD „Kumpanija kosirići“, KUD „Mate Balota“ Rakalj, RKUD „Rudar“ Raša, FD „Cere“, KUD Rakalj, te FD „Pazin“. Program smotre započinje mimohodom Društava s place, a u slučaju lošeg vremena, manifestacija se seli u sportsku dvoranu OŠ Jure Filipovića Barban. Organizator manifestacije jest KUD Barban, suorganizatori Turistička zajednica Općine Barban te Savez folklornih društava Istarske županije, a pokrovitelji su Istarska županija te Općina Barban.

 

Na igralištu stare donje škole, s početkom u 20 sati započinje 12. Smotra vina Općine Barban na kojoj će sudjelovati 49 vinara s područja Općine Barban sa više od 70 uzoraka vina. Priča o vinima u Barbanu seže daleko u prošlost kada je kanonik i agronom Petar Stanković iz Barbana prvi u Istri opisao teran pod nazivom ”Il teranno di Barbana”. Manifestacija se održava kontinuirano svake godine od 2009. s ciljem očuvanja tradicije proizvodnje vina. Ove godine se po prvi puta vina ocjenjuju prema tri kategorije: tri najbolja bijela tradicionalna vina, tri bijela moderna vina i tri crna vina s područja svih devet općinskih Mjesnih odbora. Ocjenjivanje će vršiti  komisija je sastavljena od vinskih znalaca i stručnjaka enologa. Pored kušanja izvrsnih barbanskih vina, posjetitelji će se moći zabaviti uz dobru glazbu. Organizator manifestacije je Turistička zajednica Općina Barban, dok je Općina Barban pokrovitelj.

 

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.