5. Mala smotra folklora IŽ i 12. Smotra vina Općine Barban

Napisao TZ Barban

Ove subote, 18. svibnja 2019. godine Općina Barban poziva Vas na 5. Malu smotru folklora Istarske županije i 12. Smotru vina Općine Barban.

Mala smotra folklora započinje u 18 sati na Barbanskoj placi na kojoj će se predstaviti sedam Kulturno umjetničkih društava s područja Istre. Manifestacija se organizira za uzraste do 15. godina s ciljem očuvanja kulturne baštine i identiteta Istre. Svoje će tradicionalne plesove poput poput baluna, labinskog tanca, ceranskog balona, polke, balo de kušina, kao i recitiranje čakavskih pjesama, pjevanje te sviranje na istarskim instrumentima predstaviti pomladci Kulturno umjetničkih društava iz cijele Istre, a to su KUD „Barban“, KUD „Kumpanija kosirići“, KUD „Mate Balota“ Rakalj, RKUD „Rudar“ Raša, FD „Cere“, KUD Rakalj, te FD „Pazin“. Program smotre započinje mimohodom Društava s place, a u slučaju lošeg vremena, manifestacija se seli u sportsku dvoranu OŠ Jure Filipovića Barban. Organizator manifestacije jest KUD Barban, suorganizatori Turistička zajednica Općine Barban te Savez folklornih društava Istarske županije, a pokrovitelji su Istarska županija te Općina Barban.

 

Na igralištu stare donje škole, s početkom u 20 sati započinje 12. Smotra vina Općine Barban na kojoj će sudjelovati 49 vinara s područja Općine Barban sa više od 70 uzoraka vina. Priča o vinima u Barbanu seže daleko u prošlost kada je kanonik i agronom Petar Stanković iz Barbana prvi u Istri opisao teran pod nazivom ”Il teranno di Barbana”. Manifestacija se održava kontinuirano svake godine od 2009. s ciljem očuvanja tradicije proizvodnje vina. Ove godine se po prvi puta vina ocjenjuju prema tri kategorije: tri najbolja bijela tradicionalna vina, tri bijela moderna vina i tri crna vina s područja svih devet općinskih Mjesnih odbora. Ocjenjivanje će vršiti  komisija je sastavljena od vinskih znalaca i stručnjaka enologa. Pored kušanja izvrsnih barbanskih vina, posjetitelji će se moći zabaviti uz dobru glazbu. Organizator manifestacije je Turistička zajednica Općina Barban, dok je Općina Barban pokrovitelj.

 

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.