Barban | 6. Mala smotra folklora Istarske županije

Napisao TZ Barban

U subotu, 18.06.2022. nakon dvije pandemijske godine u Barbanu je uspješno održana 6. Mala smotra folklora Istarske županije

Svečanim mimohodom stigli su mali folkloraši na Barbansku placu i to :
Folklorno društvo Pazin, KUD „Mate Balota“ Rakalj, Mala folklorna skupina „Rapčići“ Žminj (gosti) i naravno domaćini KUD- Barban.

Oko 80 članova zajedno sa njihovim vrijednim voditeljima pokazalo je želju za očuvanjem tradicije, jednostavno želju, DA SE KORENJE NAŠE NE ZATARE.

Program je bio jako lijep i vrlo bogat obzirom da nije bilo puno KUD-ova.
Folklorno društvo Pazin predstavilo se sa tri plesa: rašpa, promjena i sette passi, sa kantom , Ne zna Tone, te sa dvije recitacije Ča da rečen i Tone balone.

Članovi KUD-a „Mate Balota“ Rakalj lijepo su otplesali dva puta balun sa dvije grupe.
Mala folklorna skupina „Rapčići“ iz Žminja bili su ove godine naši dragi gosti, te otplesali balun i rašpu, potom su govorili stihove na žminjskoj čakavštini.

Domaćini, KUD-a Barban otvorili su smotru mantinjadom, zakantali kante: Jedne noći, Mila moja imaš kadi koga i Majka Maru priko mora dala. Čuli smo također svirku na mišnice, svirku na mih a mlade pjesnikinje i članice recitatorske sekcije KUD-a Barban govorile su svoje stihove i stihove drugih pjesnika iz 11. zbirke pjesama Beside u jatu.
Plesači su otplesali Balo de kušin popraćen sa prigodnim riječima naše užance.

Izvođače je pratila i Prosudbena Komisija od tri člana: gđa Nevia Kožljan, Davor Zović i Josip Percan koji će prenijeti voditeljima svoja zapažanja, pohvale i primjedbe a sve u cilju pozitive za buduće smotre.

Program je vodila mlada Nina Vale.

Organizator, KUD Barban
Suorganizatori, Općina Barban i TZ Općine Barban.
Medijski pokrovitelji: Radio Istra, Radio Labin, Radio Pula

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.