Beside u jatu

Napisao TZ Barban

U subotu, 09.07.2022. godine, u dvorištu Župne crkve Sv. Nikole u Barbanu održan je 12. Susret barbanskih pjesnika i predstavljanje nove zbirke na čakavštini „Beside u jatu“.

Sve je započelo svirkom Mantinjade, koju su na velikoj i maloj roženici odsvirali Mihael i Luka Glavaš.

Mlada voditeljica Nina Rojnić na početku je pozvala Predsjednika Općinskog vijeća Općine Barban, gosp. Andija Kalčića da pozdravi drage pjesnike i sve prisutne.
Potom je riječ imao urednik svih dvanaest izdanja zbirke, gospodin Denis Kontošić. Ove godine, dvanaesto izdanje donosi 88 pjesama, napisanih od 38 pjesnika. Gospodin Kontošić je istaknuo kako kroz sve godine, pa tako i ove, dominiraju pjesnikinje. S ovogodišnjim Besidami, sada je „u jatu“ ukupno 868 pjesama, „čija je kvaliteta iz godine u godinu sve bolja i bolja“ zaključio je urednik.

Uslijedile su tople riječi koordinatorice Susreta i voditeljice recitatorske skupine KUD-a Barban, gospođe Nives Trošt. Uz ostalo, od srca se zahvalila svim pjesnicima za „čuda lipih besid ke smo spravili u jato“ te poručila: Vidimo se i drugo leto!

Potom su pjesnici iznjeli cijelo bogatstvo čakavštine kroz pjesme koje su prisutnima izmamile i sjetu i smijeh, ali i pokoju suzu. Bilo je lijepo i veličanstveno.
Prije gosta kako to uvijek biva, malo smo se odmakli od stihova i naš je mladi član KUD-a Anton Roce zasvirija na harmoniku a članovi pomlatka KUD-a Barban zaplesali su Balo de kušin.
Kao gost ovogodišnjeg Susreta i zbirke nastupio je poznati pjesnik Tomislav Milohanić iz Poreča, rođen u Rapavelu.

Na kraju Susreta voditeljica je prisutne još jedanput srdačno pozdravila i zahvalila organizatorima i domaćinima susreta: Kulturno-umjetničkom društvu Barban, Općini Barban i Turističkoj zajednici Barban, gostu Tomislavu Milohaniću, uredniku Denisu Kontošiću, medijskim partnerima, Radio Istri, Radio Puli, Radio Labinu te velečasnom Bernardu Jurjeviću koji je za ovu prigodu ustupio župno dvorište.

Pjesnici su se nakon završenog Susreta malo podružili i rastali ispunjenih srca već spremni za drugu godinu sa novim pjesmama za NAŠE JATO!

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.