18. Fešta smokve i smokvenjaka

 In
18. Fešta smokve i smokvenjaka

18. Fešta smokve i smokvenjaka

20 20 people viewed this event.

Smokva je nezaobilazna tradicija mediteranske prehrane zbog specifičnog okusa ali i bogate nutritivne vrijednosti. Može se konzumirati svježa i osušena, ali i prerađena u obliku džema, fermentiranih pića, kompota, smokvenjaka što je čini dostupnom tijekom cijele godine.

Smokvu često nazivaju rajskom, čudesnom i veličanstvenom – zbog jedinstvena raskošnog okusa, obilja hranjivih sastojaka, iznimne ljekovitosti… Blagodati ovog voća mogle bi se unedogled nabrajati, a mi ovom manifestacijom želimo ukazati na vrijednost smokve u našoj gastronomiji, kulturi i tradiciji. Kao i svake godine, ključni dio manifestacije jest izbor „naj“ smokvenjaka u Barbanu, a pobjednik ovogodišnjeg izbora je obitelj Ferlin iz Vodnjana, odnosno Patricija Vidulin Ferlin i njezin suprug Loris Ferlin. Recept za za naj smokvenjak Patricija i Loris odlučili su podijeliti s nama.

Naime, smokvenjak je učinjen s puno ljubavi od starinske istarske sorte bjelice, koja je pobrana u kolovozu, zatim sušena na suncu na rastegnutoj mreži, uz vrlo često okretanje. Nakon šest dana sušenja smokve su samljevene, a smjesi od mljevenih smokava dodane su, na dva kilograma smjese, dvije „grsti” mljevenih lješnjaka, te decilitar ruma i decilitar rakije komovice. Od dobro izmiješane smjese zatim su
oblikovani smokvenjaci koji su se sušili još desetak dana, također uz često okretanje. Osušeni smokvenjaci zatim su umotani u foliju i spremljeni na tamno mjesto te čuvani na temperaturi od 16 stupnjeva.

To register for this event please visit the following URL:

 

Datum i vrijeme

14-09-2024 to
14-09-2024
 

Lokacija

Podijeli s prijateljima

Kontaktirajte nas

Možda nismo u blizini kompjutora, ali svejedno nam pošaljite mail. Odgovorit ćemo u najkraćem roku.

Not readable? Change text. captcha txt