Obveza plaćanja turističke pristojbe za pomoćne krevete 2020.g.

 In Novosti, Obveze

Temeljem članka 12. Zakona o turističkoj pristojbi (NN, broj 52/19), iznajmljivači i obiteljska poljoprivredna gospodarstva su obveznici plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za svaki krevet (glavni i pomoćni) i smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu odnosno prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj koji se koriste za pružanje usluga smještaja sukladno posebnom propisu kojim se uređuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti, neovisno da li su navedeni u izreci, obrazloženju rješenja ili nisu navedeni u rješenju, a ispunjavaju propisane uvjete za postavljanje pomoćnih kreveta.

Sukladno članku 17, stavku 2. Zakona o turističkoj pristojbi godišnji paušalni iznos turističke pristojbe iznajmljivači mogu uplatiti jednokratno u punom iznosu do 31. srpnja tekuće godine ili u tri jednaka obroka, s tim da prvi obrok dospijeva 31. srpnja, drugi 31. kolovoza, treći 30. rujna tekuće godine, a uplatnice za plaćanje turističke pristojbe preuzimaju se iz sustava eVisitor.

Iznajmljivačima kojima su pomoćni kreveti navedeni u izreci rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, uplatnice će se generirati iz sustava eVisitor.

Radi praćenja obveze naplate turističke pristojbe iznajmljivači koji koriste i oglašavaju pomoćne krevete, a pomoćni kreveti im nisu navedeni u izreci rješenja, nego u obrazloženju rješenja ili uopće nisu navedeni u rješenju, trebaju podnijeti upravnom tijelu županije nadležnom za poslove ugostiteljstva zahtjev za izdavanje rješenja u kojem će se pomoćni kreveti navesti u izreci rješenja.

Do donošenja rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, iznajmljivači koji koriste i oglašavaju pomoćne krevete, a pomoćni kreveti su navedeni samo u obrazloženju rješenja ili pomoćni kreveti nisu uopće navedeni u rješenju, morat će samostalno ispuniti uplatnicu uvećanu za iznos sukladno broju pomoćnih kreveta koje koriste i oglašavaju te će plaćanjem TP ispuniti zakonsku obvezu glede plaćanja TP za pomoćne krevete. Takva uplata će se u sustavu eVisitor generirati kao preplaćen iznos sve dok se u sustavu eVisitor ne evidentira broj pomoćnih kreveta sukladno ishođenom novom rješenju.

Iznajmljivači kojima su pomoćni kreveti navedeni u izreci rješenja, ukoliko ne žele iznajmljivati odnosno koristiti pomoćne krevete dužni su odjaviti pomoćne krevete te ih ne smiju oglašavati.

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.