Održana 17. Fešta smokve i smokvenjaka

Napisao TZ Barban

Jedinstvena gastronomska manifestacija Fešta smokve i smokvenjaka održana je po 17. put z Barbanu 16. rujna 2023.

 

Kao i svake godine, ključni dio manifestacije jest izbor „naj“ smokvenjaka u Barbanu, a pobjednik ovogodišnjeg izbora je OPG Terra Magica iz Barbana.

Ocjenjivačka komisija je drugo mjesto dodijelila smokvenjaku OPG-a Loris Ferlin iz Vodnjana, dok je treće mjesto osvojio OPG Mauro Valić iz Raklja.

Osim istarskih, na ovoj se fešti moglo kušati i smokvenjake s otoka Cresa, a tamo se pripremaju na gotovo isti način kao i u Istri.

Dakako, u ponudi je osim klasičnih smokvenjaka bilo i onih s raznim dodacima poput čokolade, zatim razni džemovi i namazi od smokava, smokve u rakiji, čokolada sa smokvama, različite vrste kolača sa smokvama. Bilo je i voća i povrća, raznih likera, proizvoda od lavande, rukotvorina, suvenira.

Škola za turizam, ugostoteljstvo i trgovinu iz Pule sudjelovala je na manifestaciji te se predstavila raznim kreativnim slatkim i slanim jelima na bazi smokve.

Srednjovjekovna udruga Barbanska kula priredila je zabavni show te uveselila djecu, a naš najmlađi sudjelovali su na utrci „Teći ići mići“ sa školom trčanja ISTRUN.

Također u Centru za posjetitelje Barban bila je organizirana izložba na temu smokvi, a vrijedne ručice barbanskih školaraca naslikale su prekrasne radove kojima su se naši posjetitelji divili.

Ugodna domaćinska atmosfera odisala je barbanskom placom na 17. Fešti od smokve i smokvenjaka. Sajamski program oplemenjen je i kulturno-zabavnim programima, pa su tijekom dana na barbanskoj placi nastupili KUD Barban , Barbanske i Pulske mažoretkinje,bilo je i radionica za djecu, a tijekom dana glazbom je posjetitelje uveseljavao sastav „Dečki iz Sutivanca.“ Bilo je to najbolje izdanje Fešte smokve i smokvenjaka dosad.

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.