OTVORENJE POUČNO-REKREATIVNIH STAZA „Puntera – kanal Raša“ i „Blaz – ušće Raše“

Napisao TZ Barban

Proteklu sunčanu subotu, 4. prosinca, održalo se otvorenje poučno-rekreativnih staza „Puntera – kanal Raša” i „Blaz – ušće Raše”.

U mjestu nedaleko od Barbana, u Punteri, sve okupljene pozdravio je načelnik općine Barban, Dalibor Paus, i naglasio kako mu je iznimno drago što se odazvao velik broj ljudi, jer se radi o jedinstvenom području, na mjestu gdje se rijeka spaja s morem, mjestu koje je oduvijek, kroz povijest, bilo mjesto razdvajanja ili spajanja, ovisno kako protumačimo.

Događaj su podržali predstavnici Istarske županije, pročelnica Upravnog odjela za turizam Nada Prodan Mraković i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan, predstavnica Turističke zajednice Istarske županije Tamara Ninković, te drugi predstavnici Turističkih zajednica širom Istre, kao i brojni drugi planinari, aktivni članovi Planinarskog društva Glas Istre i Planinarske udruge Gojzerica.

Pješačenje je krenulo nešto iza 10 sati stazom „Puntera – kanal Raša” od Puntere do crpne stanice sv. Foška na ušću rijeke Raše. Nedaleko od crpne stanice, oni malo umorniji mogli su se ukrcati u turistički vlakić koji je sve sudionike pratio do uvale Blaz. Na Blazu je bila kratka stanka za okrijepu i samostalno razgledavanje uvale i starih mlinova, nakon čega se nastavilo pješačenje, istim putem, sve do Puntere na vrhu. Nakon iscrpnog uspona, negdje oko 14:30 sati, sve posjetitelje je čekao topli ručak za kraj.

Uređenje poučno-rekreativnih staza provedeno je tijekom 2021. godine u sklopu projekata financiranih sredstvima Europske unije. Investicija je iznosila ukupno nešto manje od milijon kuna, a intenzitet potpore bio je 100% (85% EU i 15% RH). Cilj projekta bila je rekonstrukcija odnosno obnavljanje postojeće pješačke staze. Staze prolaze kroz područje šuma i šumskog zemljišta, te su prilikom uređenja korišteni prirodni materijali koji biološki i fiziološki pripadaju okolišu na kojem se nalaze pješačke staze, stoga je utjecaj zahvata na okoliš sveden na minimum.

Područja na kojem se nalaze staze su iznimno zanimljiva sa ekološko šumarskog stajališta jer se na relativno malom području mogu vidjeti promjene koje nastaju uslijed pojave vegetacije te njen utjecaj na mikroklimu, reljef, floru i faunu. Duž staza nalazi se nekoliko odmorišta i edukativno-informativnih ploča, te su se svi posjetitelji, uz predivan pogled na Raški kanal, mogli i dodatno informirati o biljnim i životinjskim vrstama koje obitavaju na ovom području.

Staze su ukupno dugačke oko 6 km, a kad se doda dio koji vodi još do mlinova na Blazu, može se reći da su posjetitelji prohodali dobrih 15-16 km u oba smjera. Kako saznajemo, spuštati se niz Punteru bilo je skoro pa jednostavno, no kasnije je penjanje bilo za veliku većinu poprilično izazovno. No, sve ima svoje čari i svaki smjer sa sobom nosi novi pogled i zadovoljstvo.

Organizatori iz općine Barban i Turističke zajednice općine Barban su iznimno zadovoljni što je projekt priveden kraju i što su svi zajedno mogli svjedočiti otvorenju ovih novih staza, po kojima će, ne sumnjaju, kročiti još velik broj planinarskih cipela i tenisica. Pozivaju sve koji se nisu stigli prijaviti da samostalno prošetaju. Staza će uskoro biti označena, no nemoguće se izgubiti, potrebno je samo pratiti dolinu rijeke Raše i stići ćete na cilj.

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.