Proslava dana Sv. Nikole i općine Barban

Napisao TZ Barban

Početkom 12. mjeseca u Barbanu je obilježen Dan Sv. Nikole i Općine Barban, te je u sklopu toga bio organiziran bogat program za sve uzraste. Cijeli program se održao u grijanom šatoru ispred Općinske zgrade.

U petak 02.12. nas je zabavljao fantastični Night Express bend i DJ Dragi, bilo je veselo i blagdansko raspoloženje.

U subotu 03.12. u Barbanu održana 13. Smotra maslinovog ulja Općine Barban i 13. Susret Kantajmo i svirimo po staroj užanci.
Raznolika ponuda najboljih barbanskih maslinovih ulja i gastronomskih delicija oduševila je svakog posjetitelja, a osim uživanja u vrhunskim maslinovim uljima, naši maslinari i posjetitelji imali su priliku poslušati predavanje Edija Družetića, veterana modernog hrvatskog maslinarstva i najboljeg poznavatelja istarskih maslinara i ulja, na temu aktualnosti u maslinarstvu.
Na smotru se pozivaju isključivo maslinari s područja Barbanštine, koji donose vlastita maslinova ulja za analizu i degustaciju.

Ove godine prijavilo se ukupno 46 maslinara s područja Općine Barban s ukupno 27 vrsta maslinovih ulja. Svaki maslinar koji prvi put kreće u berbu pa i onaj koji ulje ima dugi niz godina, želi znati koliko je njegovo ulje kvalitetno.

OPG Filipović je šampion ovogodišnje smotre maslinovog ulja, ali svakako je važno istaknuti da su rezultati analize pokazali su da su ulja s Barbanštine izvrsne kvalitete. Ove godine imamo 17 zlatnih medalja, 24 srebrne medalje te 4 brončane.

Maslinari s područja Barbanštine zaista mogu biti ponosni na rezultate, a vjerujemo da im je ovo veliki poticaj da nastave i dalje proizvoditi vrhunska ulja,
Organizator je Općina Barban zajedno s Turističkom zajednicom, a pokrovitelj je Istarska županija.

Nastavak manifestacije je uslijedio u 18 sati kada je održan tradicionalni, 13. Susret kantadura na tanko i debelo i svirača na istarskim tradicijskim instrumentima pod nazivom “Kantajmo i svirimo po staroj užanci”. Organizator Susreta je KUD Barban, a suorganizatori Općina Barban i TZ Općine Barban. Nakon “Mantinjade” koju su izveli Luka Glavaš i Mateo Zulijan svirači KUD-a Barban,mlada voditeljica Nina Vale najavila je početak susreta a nazočne je pozdravio i Susret otvorio načelnik Općine Barban gsp. Dalibor Paus.nManifestacija je održana u znak sjećanja na Broskvar Romana i Mavrić Josipa, vrsnih barbanskih kantadura i jednih od osnivača KUD-a Barban. Ne samo sjećanje na njih nego i brojne druge pjevače i svirače kojih, nažalost više nema među nama.

KUD Barban kao pokretač i organizator ovakvih susreta želi svima zahvaliti i sačuvati od zaborava bogatstvo različitih starih napjeva. Na ovogodišnjem Susretu je nastupilo 70-ak učesnika a posebno raduje nastup mladih pjevača i svirača koji nastavljaju čuvati i promovirati nasljeđenu baštinu svoga kraja. Najviše su se na Susretu izvodile pjesme. Publika je uživala jer su se čuli različiti načini izvođenja tradicijskih napjeva: pjevanje u parovima (dva muška ili muški i ženski glas), pjevanje uz pratnju male roženice, pjevanje u grupi pjevača uz roženice i vijolin. Pljeskom je nagrađen njihov trud i velik doprinos u očuvanju i promicanju kulturne baštine. Na susretu su se mogli čuti svirači na mihu, maloj i velikoj roženici, Osim toga publika je uživala slušajući domaći govor, stihove na čakavskom dijalektu kojesu govorile članice Literarno-recitatorske grupe KUD-a Barban. Bogati program ovodišnjeg Susreta zaključio je Željko Glavaš svojim karakterističnim tarankanjem uz mih.

06. prosinca obilježili smo Dan Sv. Nikole i Dan Općine Barban uz bogat „Kulturno- umjetnički dječji program“ koji su izveli učenici OŠ Jure Filipovića i Dječji vrtić Tratinčica, te uz Fireshow koji nam je izvela „Srednjovjekovna udruga Barbanska Kula, a Barbanske mažoretkinje uveselile su brojnu publiku s plesom. Za kraj večeri zabavljala nas je ekipa iz „Malvazija benda“.
Bila su to vrlo zabavna i vesela tri dana u Barbanu!

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.