U Barbanu sljedeći tjedan mali „Dječji Karneval“ i „Capitacorno“- stara pučka igra

Napisao TZ Barban

Sljedećeg tjedna očekuje nas mnoštvo zanimljivih događanja u Barbanu koje organiziraju mještani Barbana i okolice, entuzijasti i čuvari tradicije te udruge.

U utorak 13.02.2023. u 16:30 Udruga Barbanska kula organizira Dječji Karneval u dvorištu crkve Sv. Nikole sa zabavnim programom i animacijom za djecu.

Zatim će se u srijedu 14.02.2023. u Barbanu na Barbanskoj placi održati stara pučka igra „CAPITACORNO“.

Barbanci održavanjem ovakvih događaja ponovo dokazuju da njeguju tradiciju i zajedništvo te da su izvrsni čuvari tradicijskih igara.

Evidencija o ovoj zanimljivoj pučkoj igri vodi se od 1966., zapise čuva gospodin Elio Bastijanić, međutim igra je puno starija od tog datuma. I najstariji se Barbanci sjećaju da su je njihovi preci znali igrati.

Nekad je bila rezervirana isključivo za mještane Barbana, dok je danas ipak otvorenijeg karaktera.

Igra Capitacorno sastoji se od dva dijela.

Prvi je razbijanje glinenog lonca kolcem s povezom preko očiju, a druga bacanje drvenih štapova prema ovnovom rogu.
Nekad se ispod glinenog lonca stavljao određeni iznos novca koji bi tada osvojio onaj tko bi lonac i razbio. Pobjednik prvog dijela igre započeo bi tada igru s rogom. Prvi bi bacio rog i izgovorio „capitacorno“. Drugi bi nastavljali za njime i pritom izgovarali šaljive nadimke sljedećeg igrača. Prozvani taj dan nije smio zamjeriti na izrečenim nadimcima.

Capitacorno se uvijek organizirao na “Čistu srijedu”, dan poslije Pusnog utorka, a lonac se razbijao jer je predstavljao simbol pusta. U loncu se kuhalo meso za taj dan. Time bi se najavila korizma.

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.