XIV. Memorijal Petra Stankovića

Napisao TZ Barban

Ovogodišnji, 14. memorijal Petra Stankovića “Barban u srcu” održat će se u Centru za posjetitelje Barban 29. veljače i 1. ožujka 2024.

Znanstveni skup “Barban i Barbanština od prapovijesti do danas” oba dana počinje u 18 sati, a na programu su vrlo zanimljiva izlaganja.

Petar Stanković rodio se u Barbanu 24. veljače 1771. godine. Bio je svećenik, ali njegov interes bio je znatno širi; bavio se arheologijom, jezikoslovljem, izumima, botanikom te je bilježio narodne običaje. Objavio je 23 knjige s oko 3.000 stranica. Djela Petra Stankovića čuvaju se u Zavičajnom muzeju Rovinja.

Predstavljanje njegove svestranosti i osobnosti raznolikim kulturno umjetničkim programom u kojem se predstavljaju već poznata ali i manje poznata imena, kao što su naši istarski povjesničari, profesori, umjetnici, pisci, te barbanski pjesnici.

Programom se nastoji podsjetiti Barbance i upoznati sve ostale goste na značenje osebujnog djelovanja Petra Stankovića za Barban i barbansku povijest, koje je ostavio nakon svoje smrti, prije 160 godina, bivajući pokopan upravo na barbanskom groblju.

Kao najvažniji cilj treba istaknuti važnost novih kulturnih sadržaja, a ova manifestacija predstavlja upoznavanje i očuvanje našeg kulturno povijesnog nasljeđa.

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.